Eekhoorns

Eekhoorn

Eekhoorn   Eekhoorns eekhoornbehoren tot een grote familie van kleine of middelgrote knaagdieren genoemd Sciuridae.
De familie omvat boom eekhoorns , grondeekhoorns , chipmunks , marmotten (inclusief bosmarmotten ), vliegende eekhoorns , en prairiehonden .  Eekhoorns zijn inheems aan Amerika, Eurazië en Afrika, en zijn geïntroduceerd naar Australië.
De vroegst bekende eekhoorns dateren uit de Eoceen en zijn het meest nauw verwant aan de berg bever en de hazelmuis tussen levende soorten.  Etymologie  Het woord “squirrel”, eerst vermeld in 1327, is afkomstig van Anglo-Normandische esquirel uit de oude Franse escurel, de reflex van een Latijnse woord sciurus.  Dit Latijnse woord is ontleend aan de oude Griekse woord σκίουρος, skiouros, wat betekent schaduw-tailed, verwijzend naar de dichtbegroeide aanhangsel bezeten door vele van haar leden.
De inheemse Oud-Engels woord, ācweorna, overleefden alleen in het Midden-Engels (als aquerne) voordat ze vervangen.
Het Oud-Engels woord is van Common Germaanse oorsprong, met cognates zoals Duitse Eichhorn, Noors ekorn, Nederlands eekhoorn, de Zweedse Ekorre en Deense egern.  Kenmerken

Schedel van een Oosterse reuze eekhoorn (genus Ratufa) – let op de klassieke sciuromorphous vorm van het voorste jukbeen regio.  Eekhoorns zijn over het algemeen kleine dieren, variërend in grootte van de Afrikaanse pygmee eekhoorn op 7-10 cm (2.8-3.9 in) in de lengte en slechts 10 g (0,35 oz) in gewicht, naar de Alpen marmot die 53-73 cm (21 -29 cm) lang en weegt van 5 tot 8 kg (11 tot 18 pond).  Eekhoorns hebben meestal slanke lichamen met borstelige staart en grote ogen.  Hun vacht is over het algemeen zacht en zijdeachtig, hoewel veel dikker in sommige soorten dan anderen.  De kleur van eekhoorns is zeer variabel tussen-en vaak zelfs binnen-soorten.
De achterste ledematen zijn over het algemeen langer dan de voorpoten, en ze hebben vier of vijf tenen aan elke voet.  Hun poten op hun voor feet beschikken onder andere een duim , hoewel dit vaak slecht ontwikkeld.  De voeten hebben ook zachte kussentjes aan de onderzijde.
Eekhoorns leven in bijna elk habitat van tropische regenwoud tot semi-aride woestijn , het vermijden van alleen de hoge poolgebieden en de droogste van de woestijnen.  Ze zijn voornamelijk planteneters , levend op zaden en noten, maar velen zullen eten insecten en zelfs kleine gewervelde dieren.
Als hun grote ogen aan te geven, eekhoorns hebben over het algemeen een uitstekend gevoel voor visie , wat vooral belangrijk is voor boombewonende soorten.  Ze hebben ook erg veelzijdig en stevig klauwen voor het grijpen en klimmen .
Velen hebben ook een goed gevoel voor aanraking , met vibrissae op hun hoofd en ledematen.
De tanden van sciurids volgen de typische knaagdier patroon, met grote knagende snijtanden die groeien gedurende het hele leven, en slijpen wang tanden terug te zetten achter een grote kloof, of diastema .  De typische tandformule voor sciurids is   [ nodig citaat ]  De levensduur van de grijze eekhoorn is ongeveer zes jaar.  De meeste stedelijke eekhoorns niet bereiken hun eerste verjaardag.  Dit is niet te wijten aan roofdieren, maar om auto’s.  Vergelijk dit met de landelijke tegenhanger, die vaak vergaat door gebrek aan voedsel.
Gedrag    Verschillende soorten eekhoorns hebben melanistische fasen.  In grote delen van de Verenigde Staten en Canada, de meest voorkomende variëteit zien in stedelijke gebieden is de melanistische vorm van de oostelijke grijze eekhoorn .  Eekhoorns fokken een of twee keer per jaar en geeft geboorte aan een wisselend aantal jonge na drie tot zes weken, afhankelijk van de soort.  De jongen worden naakt geboren, tandeloos, en blind.  In de meeste soorten eekhoorn, alleen de vrouwelijke verzorgt de jonge, die gespeend rond zes tot tien weken oud en worden geslachtsrijp aan het einde van hun eerste jaar.  De grond levende soorten zijn over het algemeen sociale dieren, vaak in goed ontwikkelde kolonies, maar de boombewonende soorten zijn meer solitair.
Grond en boom eekhoorns zijn meestal overdag of schemerig ,

terwijl vliegende eekhoorns hebben de neiging om ‘s nachts , behalve voor zogende vliegende eekhoorns en hun nakomelingen, die een periode van diurnality hebben tijdens de zomer. kijk ook eens op de natuurmonumenten pagina